Skip to main content

“Sosyal Bilimlerde Kalite, Akreditasyon ve Derecelendirme Çalıştayı” gerçekleştirildi.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi ev sahipliğinde “Sosyal Bilimlerde Kalite, Akreditasyon ve Derecelendirme Çalıştayı” düzenlendi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Kazım Arıcan, çalıştayın açış konuşmasını yaptı.

Prof. Dr. Arıcan, konuşmasına başlamadan önce Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), Türkiye Kalite Derneği (KALDER), Türk Standardları Enstitüsü (TSE), Hacettepe Üniversitesi, STAR Derneği ve FEDEK ve tüm temsilci ile katılımcılara katkılarından dolayı teşekkür ederek, çalıştayda emeği geçen herkese şükranlarını sundu.

Prof. Dr. Arıcan’ın konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyleydi:

“Sosyal bilimler alanında kalite ve akreditasyon, bizim için önemli gündem başlıklarından biridir. Bu çalıştay gibi bir etkinlik yaklaşık 4-5 yıl önce de üniversitemizde düzenlenmişti. O günden bugüne, TÜBİTAK başta olmak üzere birçok akademik kuruluştan projelerimiz kabul görmektedir.

Aristo’nun ‘arete’ kavramı, mükemmellik ve kalite terimleriyle ilişkilidir. Üniversite olarak, mükemmellik düzeyine ulaşmak için kaliteli çalışmalar üretmeliyiz. Öte yandan, sosyal bilimlerde yalnızca nicel verilerin ön planda olması doğru değildir; kaliteli ve doğru olan nitel verilerin de kabul görmesi gerekir.

ASBÜ olarak genç ve dinamik bir üniversiteyiz. Bugünkü çalıştayın, üniversitemizin başarı çıtasını yükseltme noktasında önemli bir katkı sunacağına inanıyorum. Tüm katılımcılara ve emeği geçen herkese tekrar teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.”

I. Oturum Başkanı ve ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Münire Kevser Baş, çalıştayın alanında uzman kişileri bir araya getirdiğini belirterek, “ASBÜ, kuruluşunun üzerinden yalnızca 11 yıl geçmiş olmasına rağmen, kalite ve derecelendirme sıralamalarındaki puanları ve başarısıyla nitelikli bir eğitim kurumudur.” dedi.

YÖKAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çufalı, konuşmasında şu hususlara değindi:

“YÖKAK’ın sosyal bilimler alanında kalite ve akreditasyon çalışmaları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra sosyal bilimlerde ulusal değerlendirme programları da mevcuttur. Sosyal bilimlerde akreditasyon ajansları bulunmaktadır ve YÖKAK, üniversiteleri belirli derecelendirme kriterlerine göre değerlendirmektedir. Bu kriterleri tamamen sağlayan üniversitelere tam, kısmen sağlayanlara ise yarım akreditasyon puanı verilmektedir. Şu an 195 üniversitenin kurumsal akreditasyonunu gerçekleştirmiş durumdayız. YÖKAK’ın Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Birliği (ENQA) üyeliği, kurum itibarı açısından büyük önem taşımaktadır.” Prof. Dr. Çufalı, konuşmasının sonunda “Türkiye’de 25 ulusal ve 15 uluslararası kuruluşa akreditasyon yetkisi verdik.” diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, çalıştayın önemli bir etkinlik olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Hizmet kalitesi, kurumsal itibar ve güvenilirliği etkileyen en önemli unsurlardan biridir. TSE olarak sürdürülebilir kalkınma doğrultusunda belirli standartlara ulaşmak adına Türkiye genelinde çalışmalar yürütüyoruz. TSE, 200 alanda uygunluk belgesi vermekte ve kurumların belirli nitelikleri taşımasını sağlamaktadır. 7 Şubat Depremi sonrasında TSE ile TOKİ arasında inşaat yapılarını test etmeye yönelik bir anlaşma imzalandı. Benzer bir anlaşmayı Devlet Malzeme Ofisi (DMO) ile de gerçekleştirdik. Bu kapsamda ürünlerin kalite standartlarını test etmeye başladık.” Şahin, katılımcılara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

KALDER Yönetim Kurulu Üyesi M. Fahir Altan ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“KALDER, 1990 yılında kurulmuş ve mükemmellik standartlarını yakalamayı ana misyon edinmiş bir kuruluştur. Eğitim ve danışmanlık hizmetleri veren bir organizasyon olarak, ulusal ve uluslararası kuruluşlarla iş birliklerimiz mevcuttur. Kurum kültürünü geliştirmeye yönelik pek çok çalışmamız bulunmaktadır. En önemlisi, gönüllülük esasına göre çalışan bir yapıya sahibiz. Üniversitelerimiz, kalite ve akreditasyon şartlarını iyileştirme noktasında KALDER ve benzeri kuruluşlarla iş birliği içinde olabilir.” Altan, konuşmasını tüm katılımcılara teşekkür ederek sonlandırdı.

I. Oturumun başkanlığını yürüten Prof. Dr. Münire Kevser Baş, “Konuşmacılarımızın yaptıkları sunumlarla kalite ve akreditasyon konusunun birçok boyutu olduğunu görmüş olduk.” diyerek oturuma iştirak eden herkese teşekkür etti. Oturum sonunda konuşmacılara teşekkür belgeleri takdim edildi. 

Ara sonrasında, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Murat Boysan başkanlığında gerçekleştirilen II. Oturum, alanında yetkin akademisyenlerin katkılarıyla devam etti.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Zehra Taşkın ve Doç. Dr. Güleda Doğan, “Derecelendirme” başlığı altında yürüttükleri değerli çalışmaları ve birikimlerini katılımcılarla paylaştı. Oturum, çevrim içi platform üzerinden sağlanan Zoom bağlantısıyla eş zamanlı olarak takip edildi.

STAR Derneği Eğitim Komisyonu Üyesi Dr. Ergül Söylemezoğlu, “Akreditasyon Süreçleri” konulu sunumunda sürecin işleyişine ilişkin önemli bilgileri aktardı. FEDEK Genel Koordinatörü Dr. Fulya Kıvılcım ise “Başarılı Bir Akreditasyon İçin Hazırlık ve İzlemede Önemli Hususlar” başlıklı sunumuyla sürece dair dikkat edilmesi gereken noktaları katılımcılarla paylaştı.

Oturumun sonunda ASBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Münire Kevser Baş, tüm konuşmacılara katkılarından dolayı teşekkür ederek katılımcılara teşekkür belgelerini takdim etti. Çalıştay, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Tarih

13/05/2025, Salı 

Resim

 

Fotoğraf1

 

Fotoğraf2

 

Fotoğraf3

 

Fotoğraf4

 

Fotoğraf5

 

Fotoğraf6

 

Fotoğraf7

 

Fotoğraf7

 

Fotoğraf8

 

We use cookies to ensure you get the most of our services

By using asbu.edu.tr, you are consenting to the use of cookies.